Echtelijke woning bij een scheiding

De echtelijke woning bij een scheiding roept vaak veel vragen op. Wie blijft er in het huis wonen? Hoe verdeel je de waarde van de woning? En wat betekent dat dan financieel en fiscaal? De beslissingen rond de woning zijn vaak emotioneel zwaar en financieel complex.

Een huurhuis

Als je in een huurhuis woont kan je met elkaar afspreken wie in de woning blijft wonen. De andere partner moet wel formeel van het huurcontract worden verwijderd.

Eigen woning

Bij een eigen woning zijn jullie bijna altijd ieder voor de helft eigenaar van de woning én van de hypotheekschuld. Ook is er meestal een spaar- of beleggingsverzekering.

Voordat je rond de scheiding beslissingen kunt nemen ten aanzien van de woning moet je eerst wat vragen beantwoorden zoals:

  • Wat is de huidige waarde van de woning?
  • Hoe hoog is de openstaande hypotheek?
  • Is bekend wat de waarde is van de spaar- of beleggingsverzekering?
  • Wat is de overwaarde van de woning en hoe bepaal je die?

Vervolgens bedenk je wat de mogelijkheden zijn met de woning bij scheiden en wat jullie samen willen afspreken.

De woning kan door de partner die in de woning blijft wonen worden gekocht. Die koopt de ander dan uit tegen de helft van de overwaarde. Hoe weet je of je inkomen dat toelaat en zo ja, welke stappen moet je zetten om dit te realiseren?

Of jullie besluiten de woning te verkopen en de opbrengst te delen. Soms blijft er een restschuld over. Kan je de woning dan wel verkopen? Welke afspraken moet je daarover maken?

Jullie kunnen er ook voor kiezen de woning nog een tijdje samen aan te houden, je noemt dat onverdeeld laten. Maar wat spreek je af over de gezamenlijke kosten? En wat betekent dat fiscaal?

Echtelijke woning bij een scheiding en mediation

Fair-Scheiden legt ik uit wat het voor je gaat betekenen en wat de consequenties zijn van de keuzes.

Uiteraard kunnen jullie gebruik maken van ons uitgebreide netwerk.  Wij bespreken de mogelijkheden, denken met jullie mee en zoeken naar oplossingen zodat jullie een weloverwogen keuze kunnen maken.

Scheiden - Woning - Fair Scheiden
Top