Mediation: 10 veel gestelde vragen

Mediation veel gestelde vragen

Mediation roept vaak veel vragen op. Hieronder zijn een 10-tal vragen en antwoorden verzameld.

“Mediation ? werkt niet in dit geval”

Het kan zijn dat je conflict onoplosbaar is want mediation is een hulpmiddel, geen wondermiddel. Mediation is een methode die in gemiddeld 80% van de gevallen tot een uitkomst leidt die voor alle partijen acceptabel is. Als je de wil hebt om er samen uit te komen, bereid bent om naar elkaar te luisteren, elkaars belangen wilt respecteren en elkaar tegemoet kunt komen bij het zoeken naar oplossingen dan kan mediation prima werken. Ervaring leert dat zelfs als beide partijen bij aanvang denken dat het uitzichtloos is, je gedurende het proces ziet dat partijen steeds meer gaan geloven in een goede afloop.

“Mediation kan goed werken, maar niet met deze persoon”

Het klopt dat er mensen zijn waar je lastig of zelfs onmogelijk afspraken mee lijkt te kunnen maken. Vermoedelijk hebben zij in het verleden wel met succes zelf conflicten opgelost zodat je ervan uit mag gaan dat ze het in principe wel kunnen. De mediator zorgt ervoor dat de standpunten van alle partijen aan de orde komen en ieder de gelegenheid krijgt zijn verhaal te doen. Zo ontstaat er ruimte voor wederzijds begrip. Ervaren mediators kunnen, door hun neutrale rol, vaak ook in moeilijke situaties, waarin een van de partijen onbereikbaar lijkt, toch de zaak in beweging krijgen om te komen tot een oplossing.

“Is mediation niet iets zweverigs?”

Mediation is onpartijdig en de mediator houdt de belangen van jullie allebei in de gaten.Mediation is een bewezen, wetenschappelijk verantwoorde methode voor het oplossen van conflicten. Het is een veel beproefd hulpmiddel op het gebied van conflictoplossing. Zo is mediation bij echtscheiding in de Verenigde Staten en Noorwegen zelfs verplicht gesteld. In Nederland zijn we het sinds de jaren ’90 steeds meer in gaan zetten. De mediator dekt een mogelijk conflict niet af met de mantel der liefde maar brengt de wezenlijke punten aan de orde en maakt ze bespreekbaar. Een mediator is onpartijdig en zorgt ervoor dat de belangen van jullie allebei in de gaten worden gehouden. Daarbij geldt: respect voor de persoon zonder zaken uit het oog te verliezen oftewel hard op de inhoud, zacht op de relatie.

“Het is een al jaren slepend conflict. Dat laat zich met praten toch niet oplossen ?”

Erover praten moet je sowieso. Hetzij voor de rechtbank hetzij in overleg met elkaar. Leg je het voor aan de rechter dan geef je alles uit handen en bestaat de kans dat met diens beslissing de dingen een richting uitgaan die je niet wilt. Wellicht zelfs een dusdanige richting dat je achteraf flink spijt krijgt dat je niet tenminste geprobeerd hebt om het zonder tussenkomst van de rechter, in overleg met elkaar, op te lossen. Samen oplossen kan voor degene die zelf midden in het conflict zit wel lastig zijn. Een neutrale derde in de persoon van een professionele Mediator kan je daarbij helpen. Probeer het maar eens uit!

“Mediation kan heel pijnlijk worden!”

Pijnlijk voor de deelnemers om te praten over gevoelens ? Je bepaalt zelf wat te bespreken en wat niet. Dat is geheel aan jou. Tegelijkertijd wordt door de mediator een veilige omgeving gecreëerd waarbinnen je vrijelijk kan spreken. Onderlinge geheimhouding is de standaard afspraak.
Gênant voor de Mediator ? Mediators zijn ervaren professionals die dagelijks omgaan met conflicten. Geen zorg, die zijn wel wat gewend.

“Een mediationovereenkomst, wat is dat ?”

In de mediationovereenkomst zijn de spelregels van het mediationproces opgenomen. Denk daarbij o.a. aan vrijwilligheid, vertrouwelijkheid, de rol van de mediator en de juridische procedures. In de mediationovereenkomst verklaren partijen ook zich in te spannen om hun conflict samen op te lossen. Daarnaast worden in de overeenkomst afspraken gemaakt over de kosten en de kwestie waar het om gaat, wordt in het kort opgenomen. Kortom, de mediationovereenkomst vormt de basis van iedere mediation.

“Mediation ? Is het daarvoor te laat omdat ik al een brief heb gekregen van de advocaat van de tegenpartij ?”

Ook als een van beiden of jullie allebei al een advocaat in de arm hebben genomen is het nog mogelijk te kiezen voor mediation. De procedure via de advocaat stopt dan en wordt bij een geslaagde mediation niet voortgezet. Mediation is een oplossingsmethode wat juist een prima alternatief biedt voor procederen. Zeker als je een gevecht in de rechtszaal wilt voorkomen. Sinds 2007 hebben alle Nederlandse gerechten zelfs een doorverwijzings-voorziening naar mediation. Daarmee heeft het een vaste plek gekregen in ons rechtssysteem. Mede naar aanleiding van Europese initiatieven wordt mediation ook vanuit de overheid steeds meer gestimuleerd.

“Kan ik via mediation scheiden zonder advocaat ?”

Je kan via mediation scheiden zonder eerst een advocaat te zoeken. Je hebt bij een scheiding wel een advocaat nodig om de scheiding in te dienen bij de rechtbank. Veel mediators werken samen met een advocaat: de mediator stelt alle stukken op zoals ouderschapsplan en convenant en de advocaat dient het in bij de rechtbank. Laat je via Fair-Scheiden de mediation lopen dan hoef je geen advocaat te zoeken. Hebben wij al voor je gedaan. Is wel zo makkelijk en scheelt weer gedoe. Je hebt al genoeg aan je hoofd.

“Waarom zou ik kiezen voor mediation?”

In het kort de voordelen van mediation:

  • Je bepaalt zelf het resultaat
    Niet de rechter of een arbiter neemt de beslissingen maar jij beslist.
  • Duurzaamheid van de oplossingen
    Het levert duurzame resultaten op omdat beide partijen het gezamenlijk eens worden over een oplossing, door jullie zelf bepaald en niet van buitenaf opgelegd.
  • Het is snel
    In plaats van een langdurig gerechtelijk proces wat wel jaren kan duren, werk je zelf aan het resultaat; meestal bereikt binnen enkele weken.
  • Je bespaart geld
    Heb je ieder een advocaat dan kunnen de kosten oplopen tot in de duizenden euro’s. Door voor mediation te kiezen bespaar je aanzienlijk.
  • Mediation is succesvol
    In 80-90% van de gevallen wordt met mediation samen in onderling overleg overeenstemming bereikt.

Was je vraag of waren je vragen er niet bij?

Neem dan contact op met Fair-Scheiden via het contactformulier.

Comments are currently closed.

Top