Kerstmis na de echtscheiding

Kerstmis is traditioneel een familiefeest. De verwachtingen zijn meestal hooggespannen. Ook bij Kerstmis na de echtscheiding. Velen dromen van een vreedzaam feest, het liefst met het complete gezin in harmonie verzameld rond de kerstboom. De werkelijkheid ziet er in veel families jammer genoeg vaak anders uit. Zelfs bij “intacte” families is de sfeer soms om te snijden, zijn er ruzies, meningsverschillen, teleurstellingen en jaloezie. Als de oorspronkelijke familie niet meer bestaat, omdat de ouders gescheiden zijn, is het vaak nog moeilijker. Of Kerstmis na de scheiding een vrolijk Kerstfeest wordt, hangt grotendeels af van de ouders. De vraag is of zij na de echtscheiding een manier vinden om de verantwoordelijkheid voor hun kinderen samen te blijven dragen. En dus in staat zijn gezamenlijk verstandige afspraken te maken, ook rond de feestdagen.

Kerstmis na de echtscheiding blijft een familiefeest

In Nederland zijn er jaarlijks ongeveer 70.000 kinderen die te maken krijgen met een echtscheiding. De meeste van deze kinderen willen niets liever dan Kerstmis met de hele familie vieren – voor veel gescheiden ouders is dat een nachtmerrie! Vooral als de communicatie het hele jaar al moeizaam verloopt tussen de ouders, wordt voor hen het Kerstfeest een enorme uitdaging. Om de lieve vrede te bewaren, stemmen sommige toch in met een gezamenlijk feest, tegen beter weten in. Want er kan geen prettige kerstsfeer ontstaan als de stemming gespannen is. Omdat ieder zich krampachtig beheerst of verplicht gezellig doet om confrontaties en conflicten te vermijden. Kinderen voelen deze geladen sfeer feilloos aan. In plaats van een fijn feest om naar uit te kijken, zijn ze bang dat er openlijk ruzie uitbreekt. In dat geval is het beter om Kerst apart te vieren. Ook als jullie net uit elkaar zijn en de emoties nog onder de oppervlakte liggen, is het beter elkaar tijdens de feestdagen te vermijden. Als de kinderen horen dat de Kerst niet samen wordt gevierd, zijn ze misschien verdrietig of zelfs boos. Maar het voorkomt mogelijk een grote clash onder de Kerstboom! Al is het nog zo moeilijk, kinderen zullen er ook aan moeten wennen dat de ouders zijn gescheiden en Kerstmis niet meer hetzelfde zal zijn als voorheen.

Mooie herinneringen

Kerstmis na echtscheiding dinerKinderen van gescheiden ouders kunnen met weemoed terugdenken aan Kerstmis met het gehele gezin. Aan de tijd dat papa en mama en eventuele broertjes en zusjes het feest nog samen vierden. Ze herinneren zich bepaalde gezinsrituelen en mooie momenten. Het is belangrijk dat de kinderen dan met hun ouders kunnen praten over hun gedachten en gevoelens. Geef ze rond de feestdagen extra zorg en ondersteuning. Sommige ouders willen gezien de pijnlijke herinneringen liever niet terugdenken aan vroegere Kerstdagen. Bedenk dan dat jullie kinderen deze mooie herinneringen koesteren!

Hoe Kerstmis na de echtscheiding het beste vieren ?

Kerstmis na de echtscheiding, hoe kan je dit het beste vieren ? Helaas is er hier geen eenduidig antwoord op te geven. Dat ligt aan de omstandigheden. Belangrijk is vooral dat de ouders de feestdagen ruimschoots van te voren plannen en gezamenlijk afspraken maken. Zodat iedereen van te voren weet waar hij of zij aan toe is en weet wie waar wanneer verwacht wordt. Kinderen kunnen zich makkelijk aanpassen en prima wennen aan twee aparte Kerstfeesten. Maar niet aan twee ruziemakende ouders! Als de ouders ver uit elkaar wonen kan het verstandiger zijn niet de Kerstdagen te wisselen maar eerder de Kerstvakantie. Bijvoorbeeld 1 week bij papa en 1 week bij mama. Dit is, zeker voor kleine kinderen, minder belastend. Geen goed idee is het overigens om het gezin op te delen; een kind bij de ene ouder en een kind bij de andere ouder. Dit geeft de kinderen het idee van een “verscheurd” gezin. Zijn er oudere kinderen dan kan hun mening worden gevraagd. Hoe willen zij de Kerst doorbrengen ? Maar vraag ze niet een keuze te maken bij wie ze Kerst willen vieren. Die keuze kunnen ze niet maken. Want een keuze vóór de ene ouder is in hun ogen immers een keuze tégen de andere ouder: een loyaliteitsconflict. Neem die beslissing als ouders liever samen. Betrek je kinderen wel altijd op een of andere manier bij de organisatie van het Kerstfeest.

Gun kinderen te genieten van Kerstmis na de echtscheiding

Kerstmis na echtscheiding kadoGeef kinderen de kans van het Kerstfeest te genieten. Bij jullie allebei. Het is zeer belastend voor de kinderen als ze het gevoel hebben dat mama verdrietig is omdat ze bij papa zijn of vice versa. Zelfs ondoordachte opmerkingen zoals “morgen moet je nog naar papa” of navragen “hoe het bij mama en haar nieuwe vriend was” kan voor kinderen de Kerst verpesten. Ga elkaar als ouders ook niet beconcurreren met eventuele kado’s. Stel geen lijstjes op met eisen waaraan het Kerfeest bij de ander moet voldoen of wat er wel of niet gegeten mag worden. Doe dat alles vooral niet. Zo geef je de kinderen de kans om juist op een prettige manier uit te kijken naar dat “andere” Kerstfeest.

Gun elkaar de ruimte om ieder op een eigen manier invulling te geven aan Kerstmis na de echtscheiding en laat nieuwe rituelen ontstaan. Zodat jullie kinderen aan Kerstmis na de echtscheiding ook unieke, onvergetelijke en mooie herinneringen over kunnen houden.

Een mooier kerstkado kan je de kinderen niet geven !

Related posts

Comments are currently closed.

Top