Co-ouderschap

Co-ouderschap is geen wettelijke term. Veel ouders verstaan daaronder dat je samen voor de kinderen zorgt waarbij ieder ongeveer een gelijk aandeel heeft in de dagelijkse verzorging en opvoeding. Fair-Scheiden kan jullie begeleiden bij de vraag of co-ouderschap bij jullie past.

Wat is co-ouderschap ?

Co-ouderschap is na echtscheiding samen zorgen voor de kinderen, ieder ongeveer een gelijk aandeel
Bij één op de vijf scheidingen verdelen de ouders de zorg van hun kinderen zodanig dat er sprake is van co-ouderschap. Dit houdt in dat de kinderen bijna even vaak bij papa als bij mama zijn. De manier waarop dit wordt ingedeeld kunnen jullie zelf bepalen. Vaak kiezen ouders ervoor de week op te delen. De meeste ouders die kiezen voor co-ouderschap, verdeelden de taken ook al vóór de scheiding. Goed onderling overleg nu en in de toekomst is wel de basis om het te laten slagen en daarvoor is een goede verstandhouding tussen de ouders nodig.

Gezamenlijke Kinderrekening

Co-ouders kiezen vaak voor een gezamenlijke rekening waar de kosten anders dan de eerste levensbehoefte en het wonen van betaald worden: de Kinderrekening. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kosten voor sport, school, kleding etc. Jullie hebben allebei een pas van deze rekening en samen spreek je af waar je wat voor uitgeeft. Zo blijf je beiden betrokken bij de kosten en uitgaven voor de kinderen. Trema gaat ervan uit dat ouders ieder naar draagkracht een bedrag storten op deze rekening. Maar je kunt ook samen met elkaar hierover afspraken maken. Fair-Scheiden kan jullie helpen met informatie hoe je een dergelijke rekening vorm geeft, welke kosten je hiervan samen betaalt en op welke wijze deze kosten tussen jullie worden verdeeld.

Voor en nadelen van co-ouderschap

Fair-Scheiden helpt met de vraag of de voorwaarden van co-ouderschap bij jullie past
Aan co-ouderschap kleven voor en nadelen. Je moet als ouders bijvoorbeeld dicht bij elkaar (blijven) wonen om het mogelijk te maken. De kosten kunnen hoger zijn omdat zaken dubbel moeten worden aangeschaft. Tussen de ouders is veel contact nodig en kinderen moeten telkens verhuizen, iets wat vooral oudere kinderen vervelend kunnen gaan vinden.

Daar staat tegenover dat de kinderen niet hoeven te kiezen tussen de ouders; de opvoeding gelijk verdeeld is en jullie als ouders beide betrokken zijn en blijven bij dagelijkse activiteiten.

Fair-Scheiden kan jullie helpen met de vraag of deze vorm van zorgverdeling bij jullie past en niet te vergeten ook bij jullie kinderen past ! Als dat het geval is informeert Fair-Scheiden jullie waar je vervolgens allemaal aan moet denken en wat erbij komt kijken.

Wil je weten of co-ouderschap bij jullie past ? Vul dan het contactformulier in.
[/column]
Top